Guide til at lave krystalklare isterninger | Clear ice opskrift

At servere en lækker cocktail handler ikke kun om smag, men også om præsentation. Klare isterninger, også kendt som clear ice, er en fantastisk måde at imponere dine gæster på, da de ser langt mere elegante ud end almindelige, uklare isterninger.

I denne guide forklarer vi, hvordan du nemt kan lave klare isterninger derhjemme med få redskaber.

Whisky med clear icecubes også kaldet klar isterning

Hvorfor bliver isterninger uklare?

De fleste isterninger, du laver i fryseren, bliver uklare, fordi de indeholder luftbobler og mineraler, som fryser ujævnt. Vand fryser udefra og ind, hvilket betyder, at urenheder og luft bliver fanget i midten af isterningen. Dette resulterer i den uklare, grålige farve, som vi ofte ser i isterninger fra en almindelig fryser.

Metoder til at lave klare isterninger

Der er flere metoder til at lave klare isterninger, men den mest effektive er at bruge en såkaldt “direktionel frysemetode”, som kontrollerer måden, vandet fryser på. Følg disse trin for at opnå de bedste resultater:

  • Brug rent vand: Start med filtreret vand eller kildevand. Kog vandet to gange for at fjerne så meget luft som muligt. Lad det køle lidt af mellem kogningerne.
  • Brug en isoleret beholder eller en klar isterningbakke lavet til at producere clear ice isterninger: Fyld beholderen med vand i den isoleret beholder (f.eks. en lille køletaske uden låg). Når beholderen fryses, vil vandet fryse fra toppen ned, hvilket skubber luft og urenheder til bunden, så du ender med klart is på toppen.
  • Frys langsomt: Jo langsommere vandet fryser, desto klarere bliver isen. Placér din beholder i fryseren i cirka 24-48 timer.
  • Fjern og form isen: Når vandet er frosset, skal du tage beholderen ud og fjerne den uklare del af isen, som ofte sidder i bunden. Skær evt. derefter de klare isterninger ud i den ønskede form.

 

En mærk whisky med klaristerning i.

Klare isterninger til din hjemmebar

Når du laver cocktails, er klare isterninger ikke kun visuelt tiltalende, men de smelter også langsommere, hvilket betyder, at dine drinks forbliver kolde længere uden at blive vandede. Dette gør dem ideelle til servering af drinks som old fashioned, negroni og whisky.

Hvis du er seriøs omkring din hjemmebar, kan du også investere i en isterningebakke specielt designet til at lave klare isterninger eller en kommerciel maskine, der kan producere store mængder af perfekt clear ice.

Klare isterninger er et simpelt og et ekstra lækker ekstra faktor du kan tilføje dine cocktails ved middagsbordet eller hjemmebaren. 

Læs mere om teknikken bag at lave krystalklare isterninger. Se eksempelvis denne guide til at lave clear ice isterninger derhjemme med den rigtige isterningebakke. 

Klaristerninger med farverige blomster i.