”Alcohol may be man’s worst enemy, but the bible says love your enemy”
-Frank Sinatra
Mange gange har jeg følt, at Frank Sinatra har haft ret. Dette citat er endnu et godt eksempel på hans visdom.
Trods det, at alkohol ikke er godt for vores helbred, så er det sundt for vores sind. Jeg mindes at det er Jarl Friis Mikkelsen, som engang sagde, at man nogle gange bliver nødt til at drikke sig fuld, for at kunne holde sig selv ud.
Så for at kunne være sunde ved vores sind, må vi være usunde ved vores krop. Men hvad skal man så vælge at drikke, for at være sund ved sit sind, men skade sin krop mindst muligt? Se det er den helt store opgave.
Hvor mange kalorier er der i øl, vin og spiritus?
Lad os starte med øl. Øl har et højt indhold af næringsstoffer og kulhydrater. Faktisk var øl så næringsrigt i det antikke Egypten, at en del af lønnen blev udbetalt i øl – simpelthen fordi det var en vigtig del af den daglige kost. En almindelig pilsner (330 ml) indeholder cirka 120 kcal og 7,5 g kulhydrat.
Vin er ingen undtagelse. Ligesom øl ikke er destilleret, indeholder vin en række næringsstoffer fra de rå ingredienser – i dette tilfælde druer. Et glas vin (150 ml) indeholder i gennemsnit 120 kcal, men dette varierer afhængigt af typen af vin, da både alkoholprocent og rest-sukker kan have stor betydning.
Spiritus er ofte omgærdet af myter, men når det kommer til kalorieindhold, er der ingen forskel mellem vodka, rom og tequila – så længe alkoholprocenten er den samme. Et shot (20 ml) ren spiritus indeholder 43 kcal, hvilket svarer til 86 kcal pr. genstand.
Hvad med cocktails?
Hvis du vil holde kalorieindtaget nede, er ren spiritus det bedste valg. Men hvad med cocktails? Kort fortalt: Hold dig fra dem, hvis du vil spare kalorier! De fleste cocktails er fyldt med sukker og hurtige kulhydrater… Eller rettere sagt, det var de engang.
Mission: Kalorielette cocktails
I april blev jeg sat på en udfordrende mission: At udvikle tre kalorielette cocktails til vores nye cocktailkort. Det viste sig at være sværere, end jeg først havde troet – for det betød ingen sukker.
Sukker har to vigtige funktioner i cocktails: sødme og mundfylde. Sødmen kan nemt erstattes med sødemidler, men at bevare den rette mundfølelse uden sukker er en langt større udfordring.
Likører indeholder også en del sukker, så brugen af dem måtte begrænses. Juicer har et højt naturligt sukkerindhold, men da de stammer fra frugt, kunne de i et vist omfang accepteres – dog med måde.
Den bedste løsning
Efter mange forsøg måtte jeg erkende, at det var umuligt at lave en cocktail uden disse ingredienser. I stedet handlede det om at vælge med omhyggeligt. Jeg måtte finde de likører, vine og juicer, der bidrog med mest mulig sødme for færrest kalorier, samtidig med at de gav den rette smagsbalance. Samtidig erstattede jeg sukkeret med sødemidler, hvor det var muligt.
Lavkaloriebaserede cocktails har eksisteret før. Et klassisk eksempel er Bloody Mary – en cocktail, der ofte betragtes som en af de ‘sunde’. Problemet? Den er ikke specielt lav på kulhydrater, hvilket var en vigtig del af min opgave.
Resultatet
I sidste ende skabte jeg tre unikke cocktails – hver med deres eget særpræg og karakter.
Annoying Apple
3.5 cl. Mørk rom
0.5 cl. Sailor Jerry Spiced Vanilla Rum
5 cl. Æblemost
1 cl. Citron
1 stænk IsIs Perfekt sød
1 stænk Vanilje Bitter
Kom alle ingredienser i en shaker. Fyld shakeren med is, og shake. Si den over i et dessertvins glas med isterninger, pynt med en æblevifte og server.
102 kcal.
1.3 g. kulhydrat
0.45 g. sukker
En simpel cocktail hvor brugen af æblemost, frem for æblejuice er altafgørende. Juice er frisk, syrligt og læskende, hvor most er tungt, sødt og fyldigt.
Mary og Appelsinen
4 cl. Vodka
1 cl. Cointreau
1 cl. Citron
2 stænk perfekt sød
1 stænk Angostura Orange bitter
1 Rosmarin kvist
Kom alle ingredienser i en shaker og mort det, for at åbne smagen i rosmarinen. Fyld shakeren med is, og shake. Hæld cocktail gennem en te si, over i et lille vandglas med knust is. Pynt den med en flamberet rosmarin kvist, og server.
125 kcal.
3.3 g. Kulhydrater
2.5 g. Sukker
En frisk og sprød cocktail, som passer sig fantastisk som apetizer.
Ramos LCHFizz
6 cl. Tanqueray Gin
1 cl. Æggehvide
2 cl. Fløde (38%)
1 stænk perfekt sød
1.5 cl. Lime
1.5 cl. Citron
2 dash Angostura Orange Bitter
Toppes med Dansk Vand
Kom ingredienserne i en shaker, og shake uden is. Fyld nu shakeren med is, og shake grundigt. Si cocktailen over i et vandglas uden is, og top med ca. 5 cl. Dansk vand.
203 kcal.
7.4 g. fedt
5.9 g. Kulhydrater
2 g. Protein
Denne cocktail, som er inspireret af den klassisk Ramos Gin Fizz, er den der passer sig bedst efter LCHF kur. Hvor der ingen sukker er i, men fylden kommer fra brugen af Æggehvide og fløde.
Jeg siger ikke, at de er perfekte. Jeg siger ikke, at jeg vil drikke dem frem for en old fashioned. Men de er et sundere alternativ, til traditionelle cocktails, og de fortjener klart at blive smagt.