TEQUILA OG MEZCAL
Tequila, Mexicos stolthed spiritus fremstillet på agaveplanten.
Desværre så forbinder de fleste Tequila med: Salt, citron og en bytur de gerne havde været foruden – Og det er en skam. Tequila er premium spiritus på højde med Whisky og Cognac.
Tequila smager af det den er! Det lyder måske basalt, men en Tequila er faktisk en af de eneste spirituosa på markedet, som har en tydelig smag af dens grund-produkt, nemlig agaven. Det tager min. 5 år at producere hvilken som helst tequila, idet agaveplanten bruger mellem 5-10 år på at modnes.
Når agaveplante er klar til at blive høstet, de lokale ”Jimadors” skære de skarpe pigge af planten, så man til sidst har hjertet eller "Piñaen" fri. I løbet af alle disse mange år, påvirkes planten meget af sine omgivelser.
Mest tydeligt kan det smages om planten er opvokset i Los Altos (Højlandet) eller om den er fra Tequila Valley (Lavlandet).
Hvordan laver man Tequila?:
Når agaveplanten er høstet, bliver piñaen typisk bagt i op til 3 døgn, for at få de rette smagsnuancer bliver frigjort. Herefter knuses piñaen, og juicen bliver fermenteret og siden destilleret til Tequila. Der findes et utal af forskellige metoder denne proces kan forløbe på, nogle bygger jord-ovne tildækket med bananblade. Efter destillationen kan Tequilaen lagres i op til to måneder og stadigvæk kaldes en Blanco Tequila.
Det er per lov bestemt, at for at kalde en Tequila for Tequila, skal den være lavet på den blå weber agaveplante samt være produceret i Jalisco staten.
Værd at vide om BLANCO / Silver TEQUILA:
Er den mest ”rene” form for Tequila, da den ikke har fået smag fra de fade som Reposado og Añejo Tequilaerne har ligget i. Blanco Tequila er god til at drikke rent, gerne til mad, da Blanco Tequila helt naturligt har en smag af agave og peber. Blanco Tequila er også rigtig god i drinks, f.eks. en Margarita.
Værd at vide om REPOSADO TEQUILA:
Har lagret i min. to måneder og max 12 måneder. Reposado er den udgave der sælger mest af i Mexico, og er da også den type vi på MixMeister som udgangspunkt anbefaler. Reposado Tequilér er en smule mere runde i smagen end Blanco, og således særlig god til at nyde ren.
Værd at vide AÑEJO TEQUILA:
Ønsker man den fineste Tequila, så skal man vælge Añejo. Denne type Tequila har lagret i min. ét år – ofte 2-3 år. Denne Tequila har fået en tydelig fad-note, der gør den mere rund og bild i smagen. Lidt ligesom gammel årgangsrom, der bliver sødere med tiden. Añejo bør drikkes rent, det er en udsøgt spiritus der passer perfekt efter et godt måltid.
Højlandet tequila:
Kendetegnet ved at være mere ekstreme forhold – f.eks. mere regn og udsving i temperaturen end i lavlandet.
Lavlandet tequila:
Her finder man en vulkanpræget jord med generelt højere temperatur og tøre forhold f.eks. betyder det at Tequila i den grad har masser af personlighed – og giver producenten rig mulighed for at skabe et unikt produkt inden for kategorien.